Σημασία της εκμάθησης μουσικής για νήπια

Σημασία της εκμάθησης μουσικής για νήπια

Dezember 1, 2020 0 Von admin

Η προσχολική ηλικία είναι μια υπέροχη περίοδος για τα παιδιά να μάθουν διαφορετικές δεξιότητες και να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς με τους συνομηλίκους και τους δασκάλους. Παρέχει επίσης σε εκπαιδευτικούς και γονείς μια μεγάλη ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη συνολική μαθησιακή εμπειρία των παιδιών μέσω της μουσικής.

Η έρευνα για την επίδραση της μουσικής εκμάθησης στην ανάπτυξη των παιδιών συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Αρκετές μελέτες υπογραμμίζουν τα πολλά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την έκθεση στη μουσική, όπως η ακρόαση μουσικής, η συμμετοχή σε ομαδικές μουσικές δραστηριότητες και η λήψη μουσικής διδασκαλίας με τη μορφή μαθημάτων οργάνων.

Η εκμάθηση μουσικής βελτιώνει τις αδρές ​​κινητικές δεξιότητες και ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα. Ακολουθεί ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με τη σημασία της εκμάθησης μουσικής για τα νήπια!

νέος
Πιστοποίηση Fssai 100 Organic 1

Μουσική στο νηπιαγωγείο

Η Εθνική Ένωση Μουσικής Εκπαίδευσης έχει προτείνει πρότυπα που δηλώνουν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να είναι σε θέση να τραγουδούν, να παίζουν μουσικά όργανα, να δημιουργούν μουσική, να ανταποκρίνονται στη μουσική και να κατανοούν τη μουσική. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά στην προσχολική ηλικία ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μουσική – τραγουδούν διάφορα τραγούδια, κινούνται στη μουσική και παίζουν απλά κρουστά, όπως ντραμς και ντέφι. Αυτές οι δραστηριότητες είναι όλες μέρος της μουσικής εκμάθησης.

Η εκμάθηση της μουσικής στην προσχολική ηλικία είναι άτυπη αλλά καθοδηγούμενη, επιτρέποντας στα παιδιά να τη βιώσουν ως μέρος του παιχνιδιού. Έχει να κάνει περισσότερο με την εισαγωγή των παιδιών σε έννοιες όπως ο ρυθμός και η μελωδία μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων παρά με την επίσημη διδασκαλία, περισσότερο με την ανακάλυψη και την εξερεύνηση παρά τη διόρθωση.

Γιατί όμως είναι εξαρχής σημαντική η εκμάθηση της μουσικής στην προσχολική ηλικία;

Περισσότερα από το Do-Re-Mi

Σημασία της εκμάθησης μουσικής για νήπια

Η εκμάθηση μουσικής είναι κάτι περισσότερο από την απλή εκμάθηση μουσικής – υποστηρίζει πραγματικά όλη τη μάθηση και υποστηρίζει άλλες πτυχές της ανάπτυξης του παιδιού. ΕΝΑ μελέτη που διεξήχθη το 2016 από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Δημιουργικότητας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μπορεί πραγματικά να επιταχυνθεί από μουσικές εμπειρίες.

Οι πλούσιες σε μουσική δραστηριότητες στην προσχολική ηλικία εξοπλίζουν τα παιδιά με τις δεξιότητες που χρειάζονται για ένα πιο επίσημο σχολικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες εκμάθησης μουσικής προσχολικής ηλικίας έχουν αντίκτυπο στις γνωστικές ικανότητες και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, τις αδρές ​​και λεπτές κινητικές δεξιότητες, τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, τις κοινωνικές δεξιότητες, ακόμη και τη φυσική κατάσταση του παιδιού.

Μπορεί να μοιάζει με όλα τα παιχνίδια και διασκέδαση, αλλά αυτές οι γεμάτες μουσική συνεδρίες είναι στην πραγματικότητα μαθήματα μεταμφίεσης.

Η εκμάθηση της μουσικής στην προσχολική ηλικία δεν αναπτύσσει μόνο μουσικές δεξιότητες, όπως το να διατηρείς ρυθμό, να τραγουδάς σε μελωδία, παίζοντας ένα όργανο και αυτοσχεδιάζοντας. Καλλιεργεί επίσης την αυτοέκφραση, ενισχύει τη δημιουργικότητα και οικοδομεί αυτοπεποίθηση, υποστηρίζοντας παράλληλα τη γνωστική, σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Η ανάπτυξη του παιδιού μέσα από τη μουσική

Σημασία της εκμάθησης μουσικής για νήπια

Εδώ είναι μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η εκμάθηση μουσικής βοηθά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 • Μουσικές δραστηριότητες αναπτύξουν δεξιότητες ακρόασης και να βελτιώσουν την ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν διαφορετικούς ήχους.
 • Η ακρόαση μουσικής ενθαρρύνει τις διαισθητικές και δημιουργικές απαντήσεις.
 • Η συμμετοχή σε μουσικές δραστηριότητες με άλλα παιδιά βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσουν τη ντροπαλότητα.
 • Η εκμάθηση μουσικής βελτιώνει τη συγκέντρωση και τις δεξιότητες μνήμης.
 • Μέσω της εκμάθησης της μουσικής, τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να εστιάζουν και να δίνουν προσοχή.
 • Τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική μαθαίνουν πώς να διατηρούν σταθερό ρυθμό, να τραγουδούν με μελωδία και να προφέρουν τις λέξεις πιο καθαρά.
 • Τα μουσικά παιχνίδια, όπως οι μουσικές καρέκλες, διδάσκουν στα παιδιά να γνωρίζουν το περιβάλλον τους και να παραμείνουν σε εγρήγορση.
 • Η εκτέλεση τραγουδιών δράσης αναπτύσσει τις αδρές ​​κινητικές δεξιότητες των παιδιών και ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα.
 • Το παίξιμο μουσικών οργάνων επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τους διαφορετικούς ήχους που μπορούν να κάνουν και εισάγει τα παιδιά στα θεμέλια της μουσικής.

Η εκμάθηση μουσικής βελτιώνει τις αδρές ​​κινητικές δεξιότητες και ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα. Ακολουθεί ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με τη σημασία της εκμάθησης μουσικής για τα νήπια!

Από αυτά, μπορούμε να δούμε πώς οι δραστηριότητες εκμάθησης μουσικής στην προσχολική ηλικία υποστηρίζουν τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Οι μουσικές εμπειρίες κάνουν επίσης την προσχολική ηλικία πιο ελκυστική και σίγουρα πιο ευχάριστη.

Η εκμάθηση μουσικής βελτιώνει τις αδρές ​​κινητικές δεξιότητες και ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα. Ακολουθεί ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με τη σημασία της εκμάθησης μουσικής για τα νήπια!

Βιογραφικό συγγραφέα:

Ellie Mckinsey, συγγραφέας προσωπικού στο Know Your Instrument.

Αγοράστε Υγιεινή Θρεπτική Βρεφική, Νηπιοτροφή φτιαγμένη από τη δική μας Γιατρό Μαμά!

Ψώνισε τώρα!