Πώς να σώσετε κάποιον που έπεσε στον πάγο • Υπαίθριος Καναδάς

Πώς να σώσετε κάποιον που έπεσε στον πάγο • Υπαίθριος Καναδάς

März 2, 2022 0 Von admin

Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο στο σκληρό νερό, αναμφίβολα γνωρίζετε τα πάντα για την ασφάλεια στον πάγο. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι ο πάγος θα πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 4 ίντσες εάν βγαίνετε με τα πόδια, πέντε ίντσες εάν είστε σε ATV ή μηχανή χιονιού, οκτώ έως 12 ίντσες για ένα αυτοκίνητο και 12 έως 15 ίντσες για ένα φορτηγό μεσαίου μεγέθους.

Γνωρίζετε επίσης ότι πρέπει να φοράτε μια στολή επίπλευσης και να έχετε μαζί σας μια ράβδο, λαβές πάγου, να πετάτε σχοινί και επιπλέον ρούχα σε μια αδιάβροχη τσάντα—για κάθε περίπτωση. Τι γίνεται όμως αν οι άλλοι δεν είναι τόσο προσεκτικοί και περάσουν από τον πάγο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε αφού καλέσετε αμέσως το 911.

#1 ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ

Με ήρεμη, καθαρή φωνή, συμβουλεύστε τους να μην πανικοβληθούν και να εισπνεύσουν αργά από τη μύτη και να βγάζουν το στόμα. Όταν οι άνθρωποι καταλήγουν απροσδόκητα σε νερό πιο κρύο από 15ºC, τις περισσότερες φορές είναι ψυχρό σοκ που τους αναγκάζει να λαχανιάσουν ακούσια, να εισπνεύσουν νερό και να πνιγούν. Το κρύο νερό προκαλεί επίσης υπεραερισμό και μυϊκούς σπασμούς, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχουν την αναπνοή τους. Σύμφωνα με τον κανόνα 1-10-1 του ειδικού σε εμβάπτιση σε κρύο νερό, Gordon Giesbrecht, έχουν ένα λεπτό για να ελέγξουν την αναπνοή τους, 10 λεπτά πριν δεν μπορούν πλέον να κινήσουν αποτελεσματικά τα άκρα τους και μία ώρα πριν χάσουν τις αισθήσεις τους λόγω υποθερμίας.

Απεικόνιση ενός ανθρώπου που πέφτει στην παγωμένη λίμνη
Βήμα 1: Κρατήστε τους ήρεμους

#2 ΟΔΗΓΙΕΣ

Προτρέψτε τους να κολυμπήσουν πίσω στην άκρη του πάγου όπου έσπασαν, καθώς ο πάγος μέχρι εκείνο το σημείο θα πρέπει να είναι σχετικά ασφαλής. Πείτε τους να συνεχίσουν να κοιτάζουν ψηλά, να βάλουν τα χέρια τους πάνω από τον πάγο και να κλωτσάνε με τα πίσω πόδια τους ενώ τραβούν τα χέρια τους προς τα εμπρός όσο πιο δυνατά μπορούν, λέει ο Scott Hembruff, επικεφαλής εκπαιδευτής στο Wilderness Rescue Solutions του Οντάριο. Μόλις είναι εντελώς πάνω από τον πάγο, πείτε τους να κυλήσουν μακριά από την τρύπα.

#3 ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Αν δυσκολεύονται να βγουν έξω, αντισταθείτε στην παρόρμηση να τρέξετε μέχρι την τρύπα—θα χειροτερέψετε τα πράγματα αν μπείτε επίσης μέσα. Αντίθετα, μείνετε καλά πίσω, κατά προτίμηση στην ακτή, και προσπαθήστε να τους πλησιάσετε με οτιδήποτε μπορούν να αρπάξουν, όπως καλάμι ψαρέματος ή μπουφάν. Ή, πέταξέ τους το σχοινί σου και βάλε τους να το δέσουν στη μέση τους όσο μπορούν. Χωρίς σχοινί; Εάν υπάρχει ένα μικρό σκάφος εύχρηστο, σπρώξτε το στον πάγο για να το προσεγγίσετε. Εάν αυτές οι επιλογές αποτύχουν – και η βοήθεια είναι ακόμα πολύ μακριά – ξαπλώστε στο στομάχι σας για να απλώσετε το βάρος σας και να συρθείτε έξω με κάτι που μπορούν να αρπάξουν. Μόλις βγουν, στεγνώστε και ζεστάνετε τα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ανατρέξτε στη διεύθυνση www.outdoorcanada.ca/icesafety για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αποφυγή κινδύνων από το ψάρεμα στον πάγο.